Milletvekili Ceylan'dan manidar soru: Kurum görüşleri neden değişti?

EKONOMİ 11.01.2025 - 14:29, Güncelleme: 11.01.2025 - 15:27
 

Milletvekili Ceylan'dan manidar soru: Kurum görüşleri neden değişti?

Çanakkale ili, Yenice İlçesi, Kalkım beldesi yakınlarında CVK Madencilik A.Ş.’nin halen çalışmakta olan Kurşun Çinko Bakır Madeni Projesi’nde “Flotasyon Tesisi Kapasite Artışı ve İlave Atık Depolama Tesisi” ile ilgili olarak 3. kez başlatılmış olan ÇED süreci kapsamında, bugün (10 Ocak) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye Ormancılar Derneği’nden Mustafa Özer ve dernek üyemiz Aykut Alyanak katıldı.  Toplantının ardından yazılı bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği, "Toplantıya Bakanlık komisyon görevlileri, CVK temsilcileri ve ÇED raporunu hazırlayan MİTTO temsilcileri dışında komisyon üyesi başka kamu kurumları temsilcilerinin katılmadığı görüldü. MİTTO’nun projeyi sunumunun ardından, Milletvekilimiz ve heyetimiz söz alarak projenin 2019’da kabul edilmeme nedenini ve o dönemdeki kurum görüşlerinin neden değiştiğini sordu ve projeye ilişkin aşağıdaki itirazları yaptı: * Proje depremsellik açısından tehlike arzetmektedir. Fay hatları üzerindedir. * Proje Gönen Barajı’na yakındır ve yeraltı ve yüzey sularının proje nedeniyle kirlenecek olması Gönen Barajı’nın da kirlenmesine yol açacak, bu durum Gönen Ovası’nda yapılan tarımı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Agonya Ovası’da tehdit altındadır. * Proje bitişiğinde işletmekte olan OREKS (450 bin m3. atık barajı) ve diğer şirketlere ait başka madenler de vardır ve kısa mesafede bu denli çok projenin ve atık barajlarının kümülatif etkisi hesaplanmamıştır. Bu durum bölgenin ölüm fermanıdır. * Ruhsat civarında korunması gereken Agonya Antik Kenti ve Dedetepe yerleşkesi gibi antik şehirler bulunmaktadır. Proje antik kentler üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır. Projenin çevreye, doğal kaynaklara, tarihi mirasa etkileri, yeterince bilimsel bir temele dayandırılmamış olmadısı ve ciddi riskler taşıması nedeniyle ÇED Olumsuz Kararı ile sonuçlanması talep edilmiştir. Heyetimizin sorularına yanıt verilmemiş ve heyetin dışarı çıkmasından sonra toplantı devam etmiştir. Mevcut 100 bin m3’lük atık barajı yanına 250 bin m3’lük zehirli atık barajı daha yapılacak olan proje ile ilgili CİMER üzerinden de itiraz dilekçeleri gönderilmiştir.  Toplantı sonucu henüz yayınlanmamıştır.  Projeye daha önce depremsellik nedeniyle olumsuz görüş veren Çanakkale AFAD ve ilgili diğer Bakanların görüş değişikliğinin nedeni soru işareti olmaya devam edecektir. ÇED süreçinin sonlandırılarak projeye olumsuz görüş verilmesi konusunda Bakanlığın gerekli sorumluluğu almasını bekliyoruz" dedi. 
Çanakkale ili, Yenice İlçesi, Kalkım beldesi yakınlarında CVK Madencilik A.Ş.’nin halen çalışmakta olan Kurşun Çinko Bakır Madeni Projesi’nde “Flotasyon Tesisi Kapasite Artışı ve İlave Atık Depolama Tesisi” ile ilgili olarak 3. kez başlatılmış olan ÇED süreci kapsamında, bugün (10 Ocak) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye Ormancılar Derneği’nden Mustafa Özer ve dernek üyemiz Aykut Alyanak katıldı.  Toplantının ardından yazılı bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği, "Toplantıya Bakanlık komisyon görevlileri, CVK temsilcileri ve ÇED raporunu hazırlayan MİTTO temsilcileri dışında komisyon üyesi başka kamu kurumları temsilcilerinin katılmadığı görüldü. MİTTO’nun projeyi sunumunun ardından, Milletvekilimiz ve heyetimiz söz alarak projenin 2019’da kabul edilmeme nedenini ve o dönemdeki kurum görüşlerinin neden değiştiğini sordu ve projeye ilişkin aşağıdaki itirazları yaptı:

* Proje depremsellik açısından tehlike arzetmektedir. Fay hatları üzerindedir.

* Proje Gönen Barajı’na yakındır ve yeraltı ve yüzey sularının proje nedeniyle kirlenecek olması Gönen Barajı’nın da kirlenmesine yol açacak, bu durum Gönen Ovası’nda yapılan tarımı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Agonya Ovası’da tehdit altındadır.

* Proje bitişiğinde işletmekte olan OREKS (450 bin m3. atık barajı) ve diğer şirketlere ait başka madenler de vardır ve kısa mesafede bu denli çok projenin ve atık barajlarının kümülatif etkisi hesaplanmamıştır. Bu durum bölgenin ölüm fermanıdır.

* Ruhsat civarında korunması gereken Agonya Antik Kenti ve Dedetepe yerleşkesi gibi antik şehirler bulunmaktadır. Proje antik kentler üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır.

Projenin çevreye, doğal kaynaklara, tarihi mirasa etkileri, yeterince bilimsel bir temele dayandırılmamış olmadısı ve ciddi riskler taşıması nedeniyle ÇED Olumsuz Kararı ile sonuçlanması talep edilmiştir.

Heyetimizin sorularına yanıt verilmemiş ve heyetin dışarı çıkmasından sonra toplantı devam etmiştir.

Mevcut 100 bin m3’lük atık barajı yanına 250 bin m3’lük zehirli atık barajı daha yapılacak olan proje ile ilgili CİMER üzerinden de itiraz dilekçeleri gönderilmiştir. 

Toplantı sonucu henüz yayınlanmamıştır.  Projeye daha önce depremsellik nedeniyle olumsuz görüş veren Çanakkale AFAD ve ilgili diğer Bakanların görüş değişikliğinin nedeni soru işareti olmaya devam edecektir. ÇED süreçinin sonlandırılarak projeye olumsuz görüş verilmesi konusunda Bakanlığın gerekli sorumluluğu almasını bekliyoruz" dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir