Gökçeada'da Caretta Caretta Yuvası Bulundu

06.10.2023 - 14:11, Güncelleme: 06.10.2023 - 14:11
 

Gökçeada'da Caretta Caretta Yuvası Bulundu

ÇOMÜ öğrencisi Emre Sandık, Gökçeada'da caretta caretta yuvasını keşfetti, deniz kaplumbağalarının varlığına önemli bir kanıt sunuyor.

Gökçeada'nın doğal güzellikleri ve deniz kaplumbağalarının yuva bulma hikayesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Emre Sandık'ın dikkat çekici çalışmasıyla aydınlandı. Emre Sandık, 25 Eylül tarihinde Gökçeada'nın Eşelek köyü Aydıncık kumsalında bir ihbar üzerine harekete geçti. İhbarın ardından bölgeye giden Sandık, 26 Eylül'de caretta caretta yuvasını buldu ve bu olay, Kuzey Ege'deki deniz kaplumbağalarının yuvalarının varlığını ikinci kez kanıtlamış oldu. ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, bu önemli keşfi şu sözlerle anlattı: "Geçen hafta merkezimize Gökçeada’da bir yavru kaplumbağa kumsalda bulunduğu ihbarı geldi. Gökçeada’da eski öğrencimiz olan Pınar Kaymaz merkezimize ulaştı. Biz orada yavru deniz kaplumbağasını görünce orada bir yavru olabileceğini düşündük. Hatay’da izleme çalışması henüz bitmişti. Oradan gelen bu konuda uzman olan öğrencim Emre Sandık sahaya gitti. Yuvanın yerini buldu. Çok heyecanlandık. Artık Gökçeada’da Eşelek köyündeki Aydıncık kumsalında bir caretta caretta yuvamız var." Deniz kaplumbağalarının bu bölgelerde yuva yapmasının, Türkiye'deki koruma çabalarının bir sonucu olduğunu belirten Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Deniz kaplumbağalarının sayısı etkin koruma çalışmaları nedeniyle artıyor. Bu da artık deniz kaplumbağalarının belki de Kuzey Ege’de daha görünür hale gelmesine yol açıyor. Biz yuvanın bulunmasıyla ilgili birimlere başvuracağız. Önümüzdeki yıl o kumsalın takibini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıl da yuva var mı, yok mu diye bakacağız. Eğer varsa oranın tehditlerini ortaya koyarak gerekli tedbir ve önlemleri oranın yerel otoritesiyle birlikte almayı planlıyoruz" dedi. ÇOMÜ Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Emre Sandık, yaz sezonları boyunca Hatay Samandağ bölgesinde deniz kaplumbağaları koruma ve izleme çalışmaları yaptıklarını belirtti ve Gökçeada'daki bu olayın kendisi için bir ilk olduğunu söyledi. Sandık, "Bu sezonda Hatay Samandağ’da çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sezon bittikten sonra Çanakkale’ye döndüm. Bir ihbar üzerine Gökçeada’nın Eşelek köyü Aydıncık kumsalına gittim. Orada 2 gün kaldım. 2 gün boyunca ihbar üzerine yavru caretta'nın yuvasını buldum. Bilimsel çalışmalarımızın ardından hocamızla birlikte güvenli bir şekilde yavru carettaların denize ulaşmasını sağladık" dedi.
ÇOMÜ öğrencisi Emre Sandık, Gökçeada'da caretta caretta yuvasını keşfetti, deniz kaplumbağalarının varlığına önemli bir kanıt sunuyor.

Gökçeada'nın doğal güzellikleri ve deniz kaplumbağalarının yuva bulma hikayesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Emre Sandık'ın dikkat çekici çalışmasıyla aydınlandı. Emre Sandık, 25 Eylül tarihinde Gökçeada'nın Eşelek köyü Aydıncık kumsalında bir ihbar üzerine harekete geçti. İhbarın ardından bölgeye giden Sandık, 26 Eylül'de caretta caretta yuvasını buldu ve bu olay, Kuzey Ege'deki deniz kaplumbağalarının yuvalarının varlığını ikinci kez kanıtlamış oldu.

ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, bu önemli keşfi şu sözlerle anlattı: "Geçen hafta merkezimize Gökçeada’da bir yavru kaplumbağa kumsalda bulunduğu ihbarı geldi. Gökçeada’da eski öğrencimiz olan Pınar Kaymaz merkezimize ulaştı. Biz orada yavru deniz kaplumbağasını görünce orada bir yavru olabileceğini düşündük. Hatay’da izleme çalışması henüz bitmişti. Oradan gelen bu konuda uzman olan öğrencim Emre Sandık sahaya gitti. Yuvanın yerini buldu. Çok heyecanlandık. Artık Gökçeada’da Eşelek köyündeki Aydıncık kumsalında bir caretta caretta yuvamız var."

Deniz kaplumbağalarının bu bölgelerde yuva yapmasının, Türkiye'deki koruma çabalarının bir sonucu olduğunu belirten Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Deniz kaplumbağalarının sayısı etkin koruma çalışmaları nedeniyle artıyor. Bu da artık deniz kaplumbağalarının belki de Kuzey Ege’de daha görünür hale gelmesine yol açıyor. Biz yuvanın bulunmasıyla ilgili birimlere başvuracağız. Önümüzdeki yıl o kumsalın takibini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıl da yuva var mı, yok mu diye bakacağız. Eğer varsa oranın tehditlerini ortaya koyarak gerekli tedbir ve önlemleri oranın yerel otoritesiyle birlikte almayı planlıyoruz" dedi.

ÇOMÜ Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Emre Sandık, yaz sezonları boyunca Hatay Samandağ bölgesinde deniz kaplumbağaları koruma ve izleme çalışmaları yaptıklarını belirtti ve Gökçeada'daki bu olayın kendisi için bir ilk olduğunu söyledi. Sandık, "Bu sezonda Hatay Samandağ’da çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sezon bittikten sonra Çanakkale’ye döndüm. Bir ihbar üzerine Gökçeada’nın Eşelek köyü Aydıncık kumsalına gittim. Orada 2 gün kaldım. 2 gün boyunca ihbar üzerine yavru caretta'nın yuvasını buldum. Bilimsel çalışmalarımızın ardından hocamızla birlikte güvenli bir şekilde yavru carettaların denize ulaşmasını sağladık" dedi.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir