“Hedefimiz AB Tescilini Almak”
“Hedefimiz AB Tescilini Almak”
Çanakkale Domatesi ve Biga Pirinci, Coğrafi İşaretle Tescillendi
Çanakkale Domatesi ve Biga Pirinci, Coğrafi İşaretle Tescillendi
Kendine has kokusu, rengi ve tadıyla ün salan Çanakkale Domatesi ve Biga Pirinci, coğrafi işaretle tescil edilerek Çanakkale’nin tescillenen 12’inci ve 13’üncü ürünü oldular. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider; “Çanakkale’nin önemli bir değeri olan domatesimiz ve Biga’nın pirinci, resmen coğrafi işaret aldı. Yoğun bir emek isteyen tescil sürecinden, şehrimiz alnının akıyla çıkmış, domates ve pirinç üreticilerinin elini de güçlendirmiştir. Hedefimiz Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescilini de alarak, Çanakkale’nin AB coğrafi işaretli ürünlerinin sayısını artırmaktır” dedi.
AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, hali hazırda coğrafi işaretli 11 ürünü bulunan Çanakkale’nin domates ve pirinçle birlikte 13 tescilli ürüne eriştiğini duyurdu. Çanakkale’nin tarıma dayalı sanayisinin geliştirilmesi konusunda yoğun bir çaba gösterdiklerini ifade eden Gider; “Çanakkale, denizinin, kültürünün ve tarihinin yanı sıra tarımsal anlamda da zengin bir şehir. Her bir ilçemizde, kendine has çok sayıda özel ürünler yetişiyor. Bu anlamda Çanakkale’nin bu zenginliğini daha da iyi bir şekilde değerlendirebilmek için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük destekleriyle Çanakkale tarımına önemli yatırımlar yapıldı. Bunların en somut örneği, Ezine’de kurulan Gıda İhtisas Organize Sanayi ile geçtiğimiz günlerde projesi onaylanan ve yılın 11 ayı üretim yapılmasına olanak sağlayacak olan Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Ezine’de başta yöremiz nam salmış bir değeri olan Ezine Peyniri olmak üzere, birçok alanda gıda üzerine üretimler yapılacak. Ayvacık’ta ise 2400 dekarlık alanda kurulacak seralarda, enerjiyi başta jeotermal kaynaklar olmak üzere rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi kaynaklardan sağlayan kendi alanında dünyanın en büyük OSB’sinde üretim yapılacak. Buralarda üretilen ürünler ise, boğaz köprüsü ve tüneller gibi devasa ve statejik yatırımlar sayesinde başta Türkiye’nin her bir köşesi olmak üzere tüm dünyaya ulaştırılacak. Bu anlamda daha geniş bir çerçeveden baktığınızda Çanakkale tarımı için hükümetimizin nasıl bir çaba içerisine girdiğini görmek mümkündür” dedi.
“COĞRAFİ İŞARET İLE ÜRETİCİ GÜÇLENECEK”
Coğrafi işaretli ürünler konusunda Çanakkale’nin adından söz ettiren bir şehir olduğunu vurgulayan Ayhan Gider; “Hali hazırda Çanakkale’nin 12 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Bayramiç’te Bayramiç Beyazı ile Elması, zeytinyağı, tahin helvası, Bozcaada’nın Çavuş Üzümü, Geyikli’nin Zeytinyağı, Ezine’nin Peyniri, Biga’nın Peynir Tatlısı, Lapseki’nin Şeftalisi, Yenice’nin Kırmızı Biberi ve Çanakkale El Halısı coğrafi işaretle tescil edilmiş vaziyette. Tüm bu işaretler, aynı isimle farklı bir bölgede üretim yapılmasının önüne geçiyor. Bu da yöremize has ürünleri üreten çiftçilerimizin, ellerini güçlendirerek pazardaki paylarını korumalarına destek sağlıyor. Bu kapsamda, tüm paydaşlarla birlikte hareket ederek Çanakkale’nin tescilli ürünlerinin sayısını artırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇANAKKALE’DE DOMATES, BİGA’DA PİRİNÇ TESCİL ALDI
Kendine has özellikleri nedeniyle Çanakkale’nin önemli bir ürünü olan domates ve pirincinde coğrafi işaret alma başarısını gösterdiğini vurgulayan AK Partili Gider; “Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ziraat Odası başta olmak üzere birçok kurum ciddi gayretler göstererek Çanakkale Domatesi ve Biga Pirinci’nin coğrafi işaret almasını sağladı. Bu iki değerimizle birlikte Çanakkale’nin coğrafi işaretle tescil edilmiş ürün sayısı 13’e yükseldi. Bu nedenle sürecinin başarıyla tamamlanması için gayret göstererek çalışmaları başlatan önceki dönem milletvekillerimiz Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu ile Çanakkale Ticaret Borsası, Biga Ziraat Odası ve diğer tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
“HEDEFİMİZ, AB TESCİLLERİNİ ÇOĞALTMAK”
Coğrafi işaretli ürünleri, dünya genelinde bilinir kılmak istediklerini ifade eden Gider; “13 coğrafi işaretli ürünümüzden şu an için sadece bir tane Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alan ürünümüz var. O da Bayramiç Beyazı. Ezine Peyniri için de AB Coğrafi İşareti alabilmesi adına başvurular yapıldı. Niyetimiz, Çanakkale’nin çok daha fazla ürününün AB tescili alabilmesi. Bunun için bizler hükümet olarak bu konuda gerekli desteği sağlayacağız” dedi.
Çanakkale HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.