Kanun Çalan Dayı Kim?
Videoda, Sibel Bilgiç'in yorumuyla 90'lara damga vuran Alışamadım adlı şarkıyı Türkiye'nin ve dünyanın sayılı kanun sanatçılarından Aytaç Doğan'nın yorumlaması capslere ilham verdi. Caps, genellikle mizah içerikleri ve videoların belli durumlar ve hisleri tanımlamak için kullanıldığı içeriklerdir. Bu alan tredlerle ve popüler olan videolarla şekilleniyor.
Peki hiç beklemediği bir şekilde sosyal medyanın gündemine oturmayı Aytaç Doğan nasıl karşılıyor? Kendisine sorduk!
Aytaç Doğan, “Sosyal medyadaki videoları büyük bir keyif ve hazla izliyorum” diyor ve “İnsanların kendi yorumlarını katması da videoyu kat kat büyüttü. Melodi de zaten çok sade ve çok güzel bir melodi. Her insana hatta küçücük çocuklara, liseli kardeşlerimize kadar geçti. Harika!” şeklinde devam ediyor.
Aynı zamanda Doğan, çevresinin de videolardan haberdar olduğunu dile getiriyor “Üniversiteye başlayan kızımın telefonları susmuyor. 'Benim babam' dedikleri şok oluyor, bütün çevresi şokta!”
Aytaç Doğan o anları tarif ederken “Öyle şeyler yaşıyoruz ki biz enstrümanlarımızı çalarken; öncelikle kendimizi eğlendiriyoruz, sonra karşı taraf eğleniyor ve bundan keyif alıyoruz” diyor ve “Tabii biz kendimiz eğlenirken sahnede mimikler de kendiliğinden oluşuveriyor” ifadelerini kullanıyor.
Peki söz konusu video hangi konserde çekilmişti? Doğan, “Video Kuveyt'teki bir konserimizden” diyor. Doğan özellikle Ortadoğu'da oldukça popüler. Bunun bir sebebi de var elbette.
Dedesi kucağına kanunu bırakınca...
Dedesinin “Hadi bakalım bunu çalmaya başlayacaksın” diyerek kucağına bir kanun bırakmasıyla başlayan Aytaç Doğan, henüz 14 yaşında doğup büyüdüğü Bursa'da, Taylan Açık Hava Gazinosu'nda İbrahim Tatlıses'le sahneye çıkıyor.
Tatlıses'in orkestrasında birkaç yıl çaldıktan sonra yolu önce İstanbul'a düşüyor. Sonra da darbuka virtüözü Mısırlı Ahmet, eline bir kasedi geçen Aytaç Doğan'ı, Mısır’ın en ünlü kanuncusu Emir Abdülmecid’e dinletiyor. Doğan'ın farklı tarzını çok beğenen Emir Abdülmecid sayesinde uzun yıllar sayısız Orta Doğu projesinde sahne alıyor; dünyaca ünlü sanatçılarla, dünyaca ünlü konser salonlarında boy gösteriyor.
Yolculuğuna başladığı dönemde dünya caz sahnesinde de kendisine yer edinen Taksim Trio, 2007'de aynı adlı çıkış albümünden sonra 2013'te Taksim Trio 2 ve son olarak 2016'da Ahi adlı stüdyo albümlerini yayınladı. Trio, 2021'de Solo Quiero Caminar adlı bir tekli yayınlarken son olarak 2022'de Aleyna Tilki ile birlikte Sen Affetsen Ben Affetmem adlı unutulmaz arabesk parçasını yorumladı.
Bu projelerde uzun yıllar birlikte çaldığı İsmail Tunçbilek ile aralarına Hüsnü Şenlendirici'nin de katılmasıyla 2007'de ilk Taksim Trio albümü çıkıyor.
'Orta Doğu'daki projelerim aralıksız devam ediyor'
Aytaç Doğan'ın solo kariyerinde ise dört albüm bulunmakta. Bunlar sırasıyla Deva (2015), Kanun Resitali I (2018), Kanun Resitali II (2020) ve Kanun Resitali III (2020). Doğan mevcut projelerini ise “Yıllardır Taksim Trio dışında Orta Doğu'daki projelerim de aralıksız devam ediyor” şeklinde paylaşırken videoların etkisini ise şu şekilde dile getiriyor:
“Ülkemde de böyle bir ilginin olması çok sevindirici. Videodan sonra ciddi geri dönüşler oldu; işle ilgili telefonlarımla eşim ilgilenir bu video çıktığından beri telefonlarımız susmuyor; belediyelerden, üniversitelerden, konser teklifleri geliyor, düğünlerden, özel restoranlardan bile arayanlar var!”
“Anlayacağınız her türlü mekandan teklif geliyor” diyen Doğan, 8 Şubat'ta İstanbul, Beyoğlu'nda Blind'da bir konser vereceğini daha sonra da İsmail Tunçbilek'le İspanya'da gerçekleşecek bir projede birlikte alışacaklarını aktarıyor.