Yeşilyurt Köyü, Ticari Fotoğraf Çekimi İçin İzin Sistemi Getirdi

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Kazdağları eteklerinde bulunan ünlü Yeşilyurt köyünde, ticari amaçlı düğün ve mezuniyet fotoğrafı çektirme işlemi için izin alma zorunluluğu getirildi. Gelin ve damatlar ile mezun olanlar tarafından sıkça tercih edilen köydeki ticari fotoğraf çekimlerine izin almak için köy muhtarlığına başvurulması ve 200 lira ücret ödenmesi gerekiyor.

Yeşilyurt köyü, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktası haline geliyor. Kazdağları eteklerinde yer alan köy, taş evleri ve yüzyıllık tarihiyle doğal bir platoya benzeyen özelliğiyle öne çıkıyor. Bu nedenle düğün, nişan ve mezuniyet çekimleri için stüdyo fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor. Ancak köye artan ilgi nedeniyle ticari fotoğraf çekimlerinin rahatsızlık yaratması üzerine Yeşilyurt Muhtarlığı, köy girişine "Köy muhtarlığı kararıyla köy içinde ve çevresinde izinsiz ticari fotoğraf çekimi yasaktır. Muhtarlık izni olmadan köy sınırlarına hurdacı ve seyyar satıcı girişi yasaktır" şeklinde bir tabela astı.

Uygulamada, düğün, nişan ve mezuniyet çekimleri için 200 lira ücret belirlendi. Toplanan ücretler karşılığında fotoğrafçılara makbuz veriliyor.

Yeşilyurt köyü Muhtar Azası Barış Şen, "Köyümüz Kazdağları eteklerinde yer alıyor ve 800 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Geçmişte Rumlar ve Türkler birlikte yaşamış. Mübadele döneminde Rum vatandaşlar buradan ayrılmış ve yerlerine Türk kökenli vatandaşlar yerleşmiş. Köyümüzde genellikle Rum mimarisi hakim. Taş dokusu da günümüze kadar korundu. Bu nedenle köyümüz bir cazibe merkezi haline geldi" dedi.

Muhtar Azası Barış Şen, köyde ticari amaçlı fotoğraf çekimlerini yasakladıklarını belirterek, "Bu uygulama yaklaşık 4-5 yıldır devam ediyor. Köyümüzde ticari katalog çekimleri artış göstermişti. Bu durum düğün, nişan ve mezuniyet çekimlerini kapsıyordu. Köye gelen kişiler bazı kurallara uymuyorlardı. Hem iletişim kurmak, hem de köyümüze bir katkı sağlamak amacıyla ticari fotoğraf çekimlerinde, fotoğrafçıya belirli bir ücret karşılığında izin alınıyor. Bu durum köyümüze katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Kamuoyunda köyde fotoğraf çekiminin tamamen yasak olduğu algısı oluştuğuna dikkat çeken Barış Şen, köydeki uygulamanın sadece ticari amaçlı fotoğraf çekimlerine yönelik olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu uygulamamız vatandaşlarımıza yönelik değil. Turistik olarak köyümüze gelen yerli ve yabancı turistler ya da fotoğrafçılık hobisi olan, profesyonel çekim yapmak isteyen kişilere kapımız açık. Amacımız, sadece para kazanmak için buraya gelenlerin belli bir miktar katkıda bulunmasını sağlamak. Uygulamamız yıllardır yanlış anlaşıldı. Kamuoyunda köyde fotoğraf çekmek paralıdır şeklinde bir algı oluştu. Oysa böyle bir uygulamamız yok. Köyümüzü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere bu uygulama uygulanmıyor. Sadece fotoğraf stüdyoları gibi profesyonel çekim yapanlar için böyle bir uygulamamız var."

Bu uygulamanın köye ekonomik anlamda katkı sağladığını belirten Barış Şen, "Alınan ücret oldukça düşük. Asıl amaç ekonomik katkıdan ziyade fotoğrafçıların önceden gelip bizimle iletişime geçmeleri, belirli kurallara uymaları. Çünkü onlar trafiği kesiyor, özel mülklere giriyor. Köyde yaşayan vatandaşlara zarar verebiliyorlar. En azından önceden iletişime geçip bilgilendirme yapıyoruz. Köyümüzde doğal bir dokuya sahibiz ve köyümüz stüdyo olarak kullanılıyor. Aynı zamanda köye küçük bir katkı da sağlamış oluyorlar" şeklinde konuştu.

Organik ürünler satan bir işletme sahibi olan Hüseyin Serpen de, "Köyümüzün 800 yıllık geçmişi ve korunmuş mimari yapısı, yerli ve yabancı binlerce turistin burayı ziyaret etmesini sağlıyor. Ayrıca köyde konaklama tesislerinin olması da esnaflara ekonomik anlamda katkı sağlıyor" dedi.